kontrast kontrast • powiększanie tekstu czcionka normalna czcionka większa czcionka największa • wersja wai tryb wai Powrót do wersji graficznej

Menu strony

Lewe menu

Urząd

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: 8:00 - 18:00*

Wtorek - Piątek: 8:00 - 16:00

 

*w poniedziałki w godzinach 16:00 - 18:00 dyżury pełnią pracownicy:

- Wydziału Obsługi Mieszkańców

- Delegatury Biura Administracji i Spraw Obywatelskich

- stanowisk kasowych Wydziału Budżetowo-Księgowego

- Urzędu Stanu Cywilnego

 

Terenowy Punkt Paszportowy czynny jest w godzinach:

poniedziałek: 10:00 - 17:30

wtorek - piątek: 8:00 - 15:30

Opłaty paszportowe i geodezyjne wyłącznie gotówką

 

Adres: ul. Grochowska 274
03-841 Warszawa


Centrala urzędu 22 44 35 555


urzad@pragapld.waw.pl

Przyjazne centrum Warszawy

Opublikowany: 2019-03-11 15:27:22

W czasie mojej kadencji, tak jak obiecywałem, powstanie reprezentacyjna przestrzeń publiczna w otoczeniu Pałacu Kultury i Nauki. Centrum przejdzie metamorfozę i zostanie dostosowane do oczekiwań i zróżnicowanych stylów życia mieszkańców. Rozpoczynamy też budowę Muzeum Sztuki Nowoczesnej - powiedział Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy.

28 lutego br. Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego podpisało umowę na wykonanie dokumentacji projektowej placu Centralnego. To zwieńczenie procesu rozpoczętego międzynarodowym konkursem architektonicznym. Pięć wybranych prac konkursowych poddanych było następnie konsultacjom społecznym. Ich wynik posłużył za wytyczne dla projektantów – laureatów konkursu. Zakończeniem całego procesu były negocjacje, komisja złożona z architektów i ekspertów wybrała projekt konsorcjum A-A Collective. Projektanci mają teraz 60 tygodni na wykonanie kompleksowej dokumentacji projektowej.

- Plac Defilad z zielenią, nowymi budynkami i atrakcyjnym programem kulturalnym będzie pełnić ważną społeczną funkcję, uatrakcyjni ścisłe centrum miasta. Powstanie swoisty palimpsest z historią Warszawy zapisaną symbolicznie w nawierzchni placu brukiem i zielenią – stwierdza Marlena Happach, architekt miasta.

Architekci z A-A Collective tak tłumaczą główną ideę swojego projektu: „Nie chcemy tworzyć kolejnej kamiennej pustyni. Uważamy, że koncerty, manifestacje, targi, gry miejskie, spektakle mogą być organizowane w przestrzeni, która łączy w sobie elementy parku i placu. Latem plac będzie działał jako rozległy obszar zabawy i wypoczynku. W zimie zaś jako park, którego widoki będą łagodziły mroźny krajobraz stolicy”. Zapewni to dobór roślin, które nie tracą liści na zimę i są zielone przez cały rok.

Blisko elewacji bocznej planowanego Muzeum Sztuki Nowoczesnej, od strony ulicy Marszałkowskiej, będzie staw o powierzchni ok. 140 m kw. „Oczko wodne” będzie miało formę jednego z historycznych dziedzińców (zburzonych kamienic czynszowych) i zostanie obłożone białym marmurem. Niesymetryczny układ chodników i zieleni stanowić ma symboliczną, „fantomową” mapę po nieistniejącym mieście. Nawierzchnie z bruku przypominać będą układ dawnych ulic. Trawniki będą obrysem po przedwojennych kamienicach. Domy zostały zniszczone w czasie II wojny światowej, a ich relikty zburzone i usunięte, by zrobić miejsce pod budowę Pałacu Kultury i Nauki. Linie getta warszawskiego uczytelni pas w nawierzchni placu ułożony z czerwonych, wypalanych cegieł.

Kamienna trybuna honorowa zostanie rozebrana na czas realizacji całego projektu. Trzeba bowiem będzie przesunąć schody o 20 metrów w stronę PKiN, z powodu zmiany „topografii placu”. Jego powierzchnia nie jest równa, różnica poziomów jest znaczna (wynosi ponad dwa metry). Po wypiaskowaniu trybuna będzie złożona ponownie. „Lekko przykryta przez roślinność straci swój autorytarny wygląd i uzyska ludzki wymiar. A wraz z nią cały plac.” – mówią architekci.

Każdy plac musi mieć pierzeje. Pierwszą wytworzą Muzeum Sztuki Nowoczesnej i TR Warszawa (realizacja projektu Thomasa Phifera z zespołem już trwa), druga znajdzie się na wprost tych gmachów. Stanie tam tymczasowy pawilon o konstrukcji ze stali, z falującym dachem z tworzywa PCV, który ma się rozpościerać między dwoma trzonami schodów do garażu podziemnego pod placem. Tymczasowym rozwiązaniem będzie też zagajnik drzew szkółkowych. Zajmie południowo-wschodnią części placu. Drzewa zostaną posadzone płytko w gruncie i w taki sposób, by dało się je w przyszłości przenieść w docelowe miejsca.

df

15375

Pozostałe aktualności:

Zobacz archiwum